Magazine Logo

Beter Ouder Worden, zelfs met dementie?!

Margreet Bruens

Waardenwerk

De beeldvorming over dementie is negatief. Dit komt doordat 'cognitie, rationaliteit en autonomie tegenwoordig in hoger aanzien staan dan gevoel, emotionaliteit en afhankelijkheid' (Braam 2005, 65). Een negatief beeld van dementie laat echter geen ruimte voor de mensen met dementie zelf en wat zij nog kunnen. Wanneer we anders gaan kijken naar wat wel in plaats van niet meer kan, zien we dat er nog altijd meer mogelijk is met dementie dan het negatieve beeld doet vermoeden. De Amerikaan Steven Sabat laat dit in zijn werk zien: wanneer er ruimte, tijd en aandacht is voor de persoon met dementie, zie je belangrijke menselijke mogelijkheden als behoud van zelf en eigenwaarde, taal en communicatie en betekenisvol handelen, nog intact. Om de rest van dit artikel te lezen dient u zich in te loggen of te registreren.

WTA

WTA (Het Wetenschappelijk Tijdschrift voor Autisme) is een peerreviewed tijdschrift met als doelstelling het bevorderen van de verspreiding van wetenschappelijk gefundeerde kennis over het spectrum van autismestoornissen in het Nederlands taalgebied. De verbreding van het wetenschappelijk fundament is gericht op de verbetering van de positie van mensen met autisme in de samenleving in de meest brede zin van het woord.

Naar de website.Ouderschapskennis

Ouderschapskennis, voor opvoedondersteuners en ouderbegeleiders, is een tijdschrift voor de studie van ouderschap en ouderschapsproblematiek. De redactie van Ouderschapskennis weet uit ervaring wat de dagelijkse dilemma’s op de werkvloer van ouders, ouderbegeleiders en opvoedondersteuners zijn.

Naar de websiteWaardenwerk

Tijdschrift Waardenwerk richt zich op het onderzoeken en ondersteunen van werken aan waarden op drie, onderling samenhangende niveaus: het niveau van de persoonlijke bestaansethiek, het niveau van werk en professioneel handelen en het niveau van organiseren en besturen.

Naar de websiteParticipatie en Herstel

‘Participatie en Herstel’ is een voortzetting van het Tijdschrift voor Rehabilitatie en Herstel. Het richt zich op ondersteuning van maatschappelijk herstel, sociale inclusie en het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting van mensen met een verslaving of met forensische problematiek.


Naar de website